wanneer-grasmatten-leggen

Vraag een vrijblijvende offerte

Wanneer grasmatten leggen?

Grasmatten leggen kan in principe het hele jaar door, maar je dient toch rekening te houden met een aantal dingen. Zo kan je bijvoorbeeld geen grasmatten leggen als het pas gevroren heeft. De grond is dan namelijk veel te hard en kan dus niet gelijk gelegd worden. Ook kan je de grasmatten dan niet snijden omdat ze te hard zijn. Bovendien bestaat de kans dat je grasmatten bevriezen. Dus wanneer grasmatten leggen? Tuinwerken Perceval Patrick legt grasmatten vanaf begin maar tot eind oktober, uiteraard rekening houdend met eventuele verschillen in vorstperiodes. Tussen maart en oktober heb je ook veel meer zonlicht dat de grasmatten bereikt, want nodig is om de graszoden goed te laten groeien.

Grasmatten leggen in het vroege voorjaar

Het vroege voorjaar, de maanden maart, april en mei, zijn zeer populaire periodes om grasmatten te leggen. Iedereen kruipt terug de tuin in om zijn gazon en dergelijke op te knappen voor de aankomende zomer. De weersomstandigheden in deze maanden zijn bovendien ook zeer gunstig om je grasmatten goed te laten groeien. Er is voldoende zonlicht en bovendien regent het ook nog regelmatig. Zo hoef je ook niet te veel bij te sproeien om je grasmatten te voorzien van voldoende water.

Grasmatten leggen tijdens de zomermaanden

Ook de zomer is een ideale periode voor het leggen van graszoden. Het weer is nog steeds erg goed en bovendien groeit je gras in geen enkel seizoen zo snel als in de zomer. Het nadeel van grasmatten leggen in de zomer is dat het soms zeer warm kan zijn. Hierdoor moet je dus voldoende sproeien. Doe je dit niet, dan drogen de grasmatten zeer snel uit en zie je als snel verschijnselen van uitdroging. Vraag je je dus af wanneer grasmatten leggen? De zomer is een ideale periode, maar voorzie voldoende water (en sproeimogelijkheden) om eventuele hitte periodes de baas te kunnen. Sproei je voldoende (’s morgens voor zonsopgang en ’s avonds na zonsondergang), dan geniet je al na 10 dagen van een groen gazon!

Graszoden leggen in het najaar

Eenmaal de zomermaanden voorbij, verandert ook het weer. Deze maanden brengen meer vochtige periodes met zich mee, wat er voor zorgt dat de ondergrond ook vochtiger en natter wordt. Hierdoor kan het voorkomen dat de grond te vochtig is en dus niet genivelleerd kan worden. Toch kan grasmatten leggen perfect in de maanden september, oktober en november. Er zijn voldoende droge dagen om het stuk grond te egaliseren en de grasmatten te leggen. Bovendien zorgt het vochtige weer ervoor dat de graszoden voldoende vocht krijgen en dus snel kunnen wortelen en groeien. Hier spaart u dus ook nog wat geld uit indien u niet beschikt over grondwater. Daarnaast is de bodemtemperatuur in deze maanden nog uitstekend en zijn de omstandigheden dus zeer gunstig om grasmatten te leggen en te laten groeien.

Grasmatten leggen in de winterperiode

Grasmatten leggen in de winter is mogelijk, maar de kans dat de graszoden gaan wortelen in deze periode is klein. Daarom dat tuinwerken Perceval Patrick al jaren kiest om geen grasmatten te leggen in de winterperiode of de periodes dat er kans is op vorst. Vorst kan grote schade brengen aan jonge grasmatten en deze zelfs uitdrogen. Daarom raden wij u aan om de grasmatten te leggen in de herfstperiode of te wachten tot het voorjaar.

Nu heeft u al een beter zicht op wanneer grasmatten leggen. Twijfelt u nog of heeft u nog vragen? Aarzel dan zeker niet en contacteer ons voor vragen over wanneer grasmatten leggen!